Geschiedenis op L1

Op L1-radio verzorg ik naast boekrecensies, ook korte items over geschiedenis. Dit kwam achtereenvolgens al aan bod:

29 maart 2018: de klok is net verzet. Maar hoe lang doen we dat al? En hoe zit het met die tijdzones? En altijd zomertijd, is dat wat? Beluister het hier.

15 maart 2018: volgende week zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Hoe verliep dat in Limburg in vroeger tijden? Voor L1-radio dook ik erin en in deze bijdrage schets ik een beeld van schandalen rond schout en schepenen, via de bijna-almacht van de RKSP – waarbij pastoors jarenlang fulmineerden tegen de baarlijke duivels van links – naar de bijzondere positie van lokale partijen in onze provincie.

2 maart 2018: het vriest dat het kraakt en er staat ook nog eens een snijdend koude wind. In deze bijdrage zet ik het winterweer in historisch perspectief. Vroeger was het vaak nog veel kouder, en dat had grote maatschappelijke gevolgen.

8 februari 2018: wat is het oudste carnavalsliedje van Limburg? Lange tijd was dat ‘Den Optocht’ uit Heel (1897). Maar door nieuwe ontdekkingen zijn er kapers op de kust! Na een oproep aan luisteraars, kon ik een top-4 van oudste carnavalsliedjes van Limburg samenstellen. Een mooi overzicht, zowel in tekst als live (met muziekfragmenten).

1 februari 2018: hoe zit het met de geschiedenis van carnavalsmuziek?

18 januari 2018: Over enge ziektes deze keer: eindelijk weten we welke plaag de Azteken uitroeide en waardoor de pest werd veroorzaakt. Ook in Limburg.

4 januari 2018: Lange tijd was Driekoningen een groot volksfeest. Hoe staat het tegenwoordig met die traditie, en waar komt toch die boon vandaan?

28 december 2017: De laatste jaren is de vuurwerkdiscussie vaste prik rond oudjaar. Wat zijn de tradities eigenlijk en hoe lang steken particulieren vuurwerk af met de jaarwisseling?

26 december 2017: Voor veel mensen is kerstmis onverbrekelijk verbonden met zwijmelen bij Sissi-films met Romy Schneider in de hoofdrol. Leek de filmfiguur op de échte Sisi?

7 december 2017: Maastricht dankt zijn internationale bekendheid zeker ook aan het beroemde EU-verdrag uit 1992 dat de naam van de stad draagt. Was de top van ’92 een Maastrichtse revanche voor de culinaire catastrofe in1982? Dit en meer historisch EU-perspectief.

23 november 2017: in Vlaanderen werd de roetpiet vrijwel geruisloos geïmplementeerd. In Nederland lijkt er elk jaar wel meer gekrakeel over de knecht van Sinterklaas. Hoe zit dat met tradities en rituelen? Zijn die echt wel zo onveranderlijk als veel mensen denken? Uw huishistoricus praat u bij.

9 november 2017: de brug over de maas bij Roermond werd verleden week officieel ‘Louis Raemaekersbrug’ gedoopt. Waarom kreeg deze Roermondse tekenaar van wereldfaam en is hij wellicht de allerberoemdste Limburger aller tijden?

26 oktober 2017: Rutte-III stond op het bordes bij de koning. Hoeveel premiers kwamen er uit Limburg, in de parlementaire geschiedenis? En wat waren hun verdiensten? Leer het hier!

12 oktober 2017: het Wilhelmus wordt (weer?) verplicht op scholen. Maar zó gek lang is het stuk nog niet het Nederlandse volkslied. Al is het wel heel oud. Een spoedcursus van de ‘huishistoricus’ van L1.

5 oktober 2017: Nationalisme, separatisme, onafhankelijkheid; sinds Catalonië is het volop in het nieuws. Een historische terugblik en natuurlijk de Limburgse Link.

28 september 2017: historie van homeopathie en andere kwakzalverij.

14 september 2017: van medicijn tot ziekmaker: suiker, een zoete geschiedenis.

29 augustus 2017: de geschiedenis van de propaganda, met onder meer Nero en Karel de Grote.

15 augustus 2017: het is vandaag Maria Tenhemelopneming, dus interessant om het eens over heiligendagen te hebben.

1 augustus 2017: nu we het toch over vakantie hebben; waar gingen mensen vroeger zoal naar toe?

18 juli 2017: de vakantie is begonnen, maar wat is de geschiedenis van vakantie eigenlijk?